Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, mars 24, 2006

Marita leder löneligan

Morgonens nyheter dominerades av socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskogs lön. Nyhetsvärdet låg i att hon, som är en av de argaste kritikerna av direktörernas höga löner och förmåner, själv har den högsta lönen av alla partisekreterare.

För mig är det fullständigt logiskt. Redan när socialdemokraternas etikexpert Arne Kjörnsberg sattes att utreda etiken i socialdemokratiska partiet framkom att problemet med fifflande politiker var en helt normal reaktion på excesserna i näringslivet. Det är samma argumentation som ett barn som får tillsägelse försvarar sig med: ”han gjorde likadant”.

Men jag blev oerhört imponerad över att socialdemokraterna plötsligt ligger i framkant när det gäller kvinnolöner. Bravo! Tråkigt bara att det är principen om positiv särbehandling och inte principen om lika lön för lika arbete som varit vägledande. Fast jag ska väl inte förvänta mig alltför mycket insikt.

Lars Stjernkvist hade bara en generaldirektörslön om 65 000 kronor i månaden, medan Marita Ulvskog lyckades med konststycket att få en statsrådslön om 90 000 kronor i månaden. Kvinnor kan! Därmed leder socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog löneligan bland partisekreterarna med god marginal.

Moderaternas Sven Otto Littorin och folkpartiets Johan Jakobsson är närmast efter men tjänar 20 000 mindre i månaden än Marita Ulvskog. Centerns Jöran Hägglund, kristdemokraternas Urban Svensson och miljöpartiets Håkan Wåhlstedt ligger efter. Sist i löneligan ligger vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten. Hon har bara en liten riksdagslön på knappt hälften av Marita Ulvskogs statsrådslön.

Nej, det är ingen ordning på vänsterpartiets feministiska arbete sedan Gudrun Schyman lämnade. Lasse, nu får du väl ändå skärpa dig!