Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 26, 2006

Vänsterdemokraterna en kontradiktion!

Tidningarnas Telegrambyrå rapporterar att valmyndigheten har avslagit ansökan om partinamnet Vänsterdemokraterna, eftersom namnet kan förknippas med Vänsterpartiet. Partiets talesman, Margareta Persson anser att det är förvånande att vänster inte får ingå i ett nytt partinamn, medan demokraterna tydligen går bra.

Visst är det förvånande. Men än mer förvånande är att ett nytt parti vill förknippas med vänstern. Personligen ser jag partinamnet Vänsterdemokrater som en kontradiktion. Den som är demokrat kan inte vara vänster och den som är vänster kan inte vara demokrat.

I svensk politik är det likhetstecken mellan vänstern och kommunismen. Och kommunism betraktas per definition negativt, vilket innebär att begreppet vänster har en negativ klang oavsett om det följs av ...-partiet eller ...-demokraterna. Vänster låter lite gammalt och förlegat. Inte sedan 1967 har vänster varit rätt väg.

I vårt grannland Danmark, ett par mil bort, sätter man snarare likhetstecken mellan vänster och liberalism. Relaterat till höger och konservatism. Där betraktas begreppet vänster per definition positivt oavsett efterföljande ord. Kanske skulle de prova att ansöka där istället?

Eller helt enkelt fundera på om man verkligen ska överklaga beslutet till valnämnden.Vill man verkligen betraktas som ett kommunistiskt, odemokratiskt eller kontradiktiskt parti?

1 Comments:

  • At fredag, 14 april, 2006, Anonymous Anonym said…

    du kanske har missa tdet men Vänsterdemokraterna bildades just på grund av att vänsterpartiet sakta men säkert gått tillbaka till kommunsimen, och att många på vänsterkanten har saknat nåt att rösta på

     

Skicka en kommentar

<< Home