Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, april 08, 2006

En svart vecka

Det har varit en svart vecka för sossarna. Statsminister Göran Persson och hans hustru samt hans bror riskerar åtal för arbetsmiljöbrott. SSU:s ordförande Anna Sjödin, samt hennes SSU-väninna, har åtalats för vålds- och hatbrott. S-kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu åtalas för mutbrott. F d s-landstingsrådet och f d landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson likaså. Så ser det ut! Men vad drar då socialdemokraterna för slutsats?

- Jag borde känna till allt, men man är också människa och det är inte omöjligt att man missar ett och annat. Vi får se vilka konsekvenser det här får, säger landets statsminister Göran Persson. I övrigt vill han inte kommentera anmälan medan rättsprocessen pågår.

Ordföranden för SSU Anna Sjödin, vägrade kommentera åtalet. Statsminister Göran Persson anser att åtalet mot henne är ”väldigt sorgligt”.

- Men åtal är en sak. Sen följer rättegång och då får vi se vad utslaget blir, säger socialdemokraternas partiledare och tillägger att till dess har hon hans fulla förtroende.

Philip Gredfors, SSU-ordförande i Ängelholm säger i dagens NST/HD.

- Jag har fortfarande förtroende för henne och sen får vi se efter rättegången. Den processen måste ha sin gång innan någon kan döma.

Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson förnekar brott.

Weber ställde frågan: “Now then, what relations do ethics and politics actually have?” Jag har inte svaret. Men konstaterar att det är vilken relation mellan etik och politik som är föremål för intresset, inte om det finns en relation. Jag anser att politik förutsätter etik. Medborgarna accepterar i längden inte ett oetiskt system. Politikernas uppgift är att detta, för demokratin, viktiga förtroende skapas och vidmakthålls.

Mitt förtroende har de förvandlat till sand. Det gyllene landet håller på att förvandlas till en sandlåda eller en öken!

Den enda man med moral och stake nog att kräva Anna Sjödins avgång i det partiet tycks vara Arjeplogs homosexuella kommunalråd Bengt-Urban Fransson. All heder åt honom!

För övrigt anser jag att alla ska med! Så enkelt är det!