Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, april 16, 2006

Fenomenet vänsterextremister

Märkligt att det är så tyst kring attentaten mot Centerpartiet. På kort tid har minst ett tiotal av centerns lokaler utsatts för attentat av olika slag. Centerpartiet har drabbats av fönsterkrossning, äggkastning, färgbombning och klotter.

Lappar med texter som ”Ge fan i Las Era jävla as Lär av fransoserna för i helvete” och ”Peta inte på Las då går C i kras” gör att attackerna sätts i samband med centerpartiets förslag om särskilda avtal för nyanställda ungdomar. Ett förslag som jag har tagit upp tidigare under rubriken Socialdemokratisk solidaritet.

Ungdomar sparkas ut från arbetsmarknaden. Personligen förstår jag inte hur man kan sparkas ut när man inte ens har kommit in? En antinomi som är ofattbar för gemene man. Men kanske inte om språkförståelsen är klen...

Bakom attackerna på ett demokratiskt parti ligger Osynliga partiet. Enligt Säpo en fraktion ur Syndikalistiska ungdomsförbundet. Aktivisterna är barn- och ungdomar ur extremvänstern. Det är samma ungdomar som i Antifascistisk aktion och Djurens befrielsefront. De som fanns på plats vid EU-toppmötet 2001, med efternamn som började på von och af alternativt var barn till högt uppsatta socialdemokrater.

Attackerna mot den svenska demokratin finansieras av licenspengar från Sveriges Television. Vänsterextremisten Petter, som vann dokusåpan Toppkandidaterna, skänkte sina vinstpengar till vad han ansåg var ”välgörenhet”; Syndikalistiska ungdomsförbundet.

Vad som är än värre är att samhället ser mellan fingrarna på vandalism och attacker mot ett demokratiskt parti när det är vänsterextremister som står bakom. Jag vet precis vilken uppståndelse det blivit om det varit Sverigedemokrater eller andra apolitiskt inkorrekta organisationer som stått bakom attackerna. Då hade statsministern skyndsamt fördömt hanlingarna och justitieminister Thomas Bodström hade genast stiftat nya lagar mot ägg-, färg- och tegelstenskastning!

I min värld är alla attacker mot demokratin lika allvarliga. Oavsett om det är kommunister eller nazister. Om detta må vi berätta…Men vad kan man förvänta sig av ungdomar som inte lärt sig skriva ordentligt? Klart att de tvingas ta till extrema metoder för att kommunicera sitt budskap. Vad ska de annars göra?

En fråga som förundrar mig är valet av tegelstenar som kastades in i centerns lokal i Växjö. Låg det någon symbolik i valet av vita mexitegelstenar? Har de läst Per Svensson bok Svenska hem. En bok om hur vi bor och varför?

2 Comments:

  • At onsdag, 19 april, 2006, Anonymous Anonym said…

    Äh, kom igen nu fröken statsvetare och vad du nu kallar dig. "von" och "af" och "barn till högt uppsatta..".. kan du hitta en källa till det där ska jag med glädje slicka dina skor om vi råkar ses någon gång. Men nu snackar du bara skit.

    Tvärtom från vad du och kvällstidningarna skriver undersökte Erik Wiik (http://www.ordfront.se/Bocker/Varaforfattare/ErikWijk.aspx) de göteborgsdömdas bakgrunder och fann att dom huvudsakligen var ungar ur arbetarklassen.

    Så, hjälp nu till att utrota en myt så kan vi diskutera hur kul det är att slå sönder centerpartiets fönsterrutor (snacka om icke-fråga!) sen..

     
  • At söndag, 23 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Du borde tänka om vilket parti du stödjer. Och skaffa en verklighetsförankring plus läs på litegrann snälla blir lätt pinsamt annars.

     

Skicka en kommentar

<< Home