Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, april 24, 2006

Medborgarförslag om nordvästskånsk socialjour

I april 2004 som beslutade kommunfullmäktige i Ängelholm att prova idén med medborgarförslag. Efter beslut i kommunfullmäktige den 23 maj kommer försöket med att förlängas till den 1 juni 2006. Kommunens invånare är, enligt hemsidan, fortsatt mycket välkomna att lämna in sina medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Som statsvetare är jag egentligen väldigt tveksam till fenomenet medborgarförslag. Det blir en märklig typ av hybrid. Vi har egentligen en representativ demokrati, vilket innebär att det är genom de politiska partierna som du har möjlighet att göra din medborgarröst hörd. Men eftersom systemet med medborgarförslag finns i Ängelholm, så tänkte jag använda min demokratiska rättighet och har därför idag lämnat in ett konkret förslag om en fungerande socialjour tillsammans med Carola Karlsson här i stan. Jag har aldrig träffat en person som har så mycket erfarenhet, insikt och kunskap om utsatta barn som hon. Och dessutom har hon förmågan att omsätta den i handling enligt gyllene regeln.

MEDBORGARFÖRSLAG

I påskhelgen sattes Ängelholm på Sverigekartan för att två små barn i ett trapphus uppenbarade det faktum att en fungerande socialjour saknas i staden.

I Ängelholms kommun tycks snålheten tyvärr bedra visheten. Politikernas uppgift är att förvalta medborgarnas skattepengar på bästa sätt och då kan det kännas fel att betala för något som inte ger något synligt resultat. Det kan vi förstå, men enligt den principen skulle räddningstjänst och snöjour inte heller finnas i Ängelholm. Men betong och bilar är ju viktigare än barn, eller?

Vi föreslår att Ängelholms kommun tar initiativ till att ordna en gemensam socialjour i Nordvästra Skåne enligt den modell som används i Åstorps kommun. De kontrakterar ett familjehem som har ständig beredskap att ta emot omhändertagna barn och ungdomar. Kostnaden för den beredskapen är knappt 10 000 kronor per månad och inkomsten är beskattningsbar, vilket innebär att kommunens nettokostnad är 30 procent lägre.

Se socialjouren som en försäkring. Vi vill vara säkra på att om allt annat fallerar så finns det alltid något kvar – vårt gemensamma nätverk. Den tryggheten och friheten har alla i vårt Ängelholm rätt till.
Hoppas att ansvariga politiker i Ängelholm kan ta vårt medborgarförslag till sig och göra det bästa av situationen. Inte ens med bästa vilja i världen kan vi säga att vår beredskap är god. Men med lite god vilja, hårt arbete och samverkan kan den bli det. Hoppas på det för alla barns skull!