Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, april 06, 2006

Politisk humor

En dag som denna är humor en förutsättning för göra verkligheten hanterbar. Ekots rapporterar att Arbetsmiljöverket har anmält Göran Persson och Anitra Steen till åklagarmyndigheten i Eskilstuna. De ska utreda om statsministerparet har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott i samband med bygget av sitt nya hus intill sjön Båven i Flen.

Arbetsmiljöverket har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningar följs, medan arbetsgivaren har huvudansvaret. Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade, med långa sjukskrivningstider.

Den nyheten väcker en del minnen. Jag hade för några år sedan förmånen att studera politisk psykologi för en av de skickligaste på området politisk humor, Tom Bryder vid Köpenhamns universitet. Ett otroligt intressant ämne där det sällan saknas studieobjekt. Jag bekänner mig till teorin att humorn – när den är som bäst – är ett sätt att hantera stora och svåra frågor, ett sätt att bearbeta också det allra allvarligaste.

I min studie Ordets makt. En analys av den politiska humorns psykologi. konstaterar jag ”bland kommunpolitiker förhåller det sig så att de som har distans till politikerrollen är de som bäst uppskattar den politiska humorn. De förmår skratta åt sig själv och sin situation och kan härigenom avdramatisera allvaret och kanske till och med bli bättre politiker genom förmågan att se objektivt på sig själva och sin roll i samhället.”

Det är inte lätt att vara patron, politiker och arbetsgivare i ett socialdemokratiskt genomreglerat Sverige. Det var bättre förr. Men Persson: en stor portion humor och självdistans hjälper.

Patrons hustru däremot är ju bara ett offer för rödstrumpornas jämställdhetspolitik, som i likhet med de flesta kvinnor dubbelarbetar. Sov lite mindre och låt bli att göra sådant som du tycker är avkopplande så fungerar vardagen ändå.

PS! Besök gärna Arbetsmiljöverket. Där finns en hel del matnyttiga tips för moderna patroner och arbetsgivare.

2 Comments:

  • At fredag, 07 april, 2006, Anonymous Anonym said…

    Hej du Christina;
    Det var roligt att du börjat blogga. Och dina kommentarer om Nuder och Person var bra. Du vet väl att korvgubbarna känner till att om man efterfrågar en Person och en Nuder, så får man en stor
    tjock och en Pucko? Min samling av view-blogs växer och växer. Det mesta kommer numera från norska radion/TVs hemsida "altid moro", där man senast visade ett folotgrafi av et hus med en skylt som sa, Handens fotvård. Ja det finns ju en stadsdel i Stockholm som heter handen, och varför skulle det inte finnas fotvård där?

    Lev nu väl och hör av dig när du får lust och tid för hundarna

     
  • At fredag, 07 april, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Hej herr professor, känner mig hedrad av att du gästar min blogg med en kommentar. Jag hoppas att du kommer att studera muhammedkarikatyrerna på något sätt. Den svenska politiken påverkades trots att man gjorde om sitt klassiska misstag från WW2. Sanslöst! När ska vi göra upp med vårt förflutna?

    We meet again, dont know where dont know when...Ta hand om dig och de dina.

     

Skicka en kommentar

<< Home