Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, april 10, 2006

Pudelns kärna - rituell eller emotionell

Mona Sahlin skrev i sin bok med mina ord om den sk Sahlinaffären. När jag läste den förstod jag att hon fortfarande inte insett att hon gjort något fel. Hon hade visserligen använt regeringens kontokort för att betala privata utgifter, men eftersom hon betalat tillbaka pengarna så var det inte fel.

Det är den oförmågan att se skillnad på vad som är rätt och vad som är fel som är det fundamentala problemet med socialdemokraternas affärer. Vad som är rätt och fel handlar inte om att dömas skyldig i domstol eller att göra en pudel.

Det handlar om något som är mycket djupare än så, nämligen etik och moral. Den som inte kan skilja på rätt och fel, gott och ont kan heller inte förmedla en ärlig ursäkt. Den politiska pudelns krishanteringsmetod består av tre moment: ursäkt, ånger och förändring. Det stora misstaget begås när pudeln görs rituellt och inte emotionellt. Det har vi sett ett antal gånger.

Det är tragiskt men tyvärr inte ovanligt. Det som skiljer den maktarrogansen från den vi sett prov på senaste veckan, är att politikerna inte ens försökt göra en pudel. De har inte ens försökt få oss att tro att de förstår att de har gjort något fel. De har helt enkelt inte gjort något fel! Det är en ny tröskel som man gått över.

Nästa steg är den enklaste politiska etiken: Allt som görs av en socialdemokratisk politiker är per definition alltid rätt! Då blir det lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel; vad som är gott och vad som är ont. Vi är snart där...