Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, maj 18, 2006

Alla skyddar alla

Statsministerns närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson blir en allt större belastning för socialdemokraterna. Politiskt och etiskt framstår han mer och mer som en vandrande katastrof.

Statssekreteraren säger att han var på jobbet annandag jul. Men statsministern säger nu att han inte vet var Danielsson befann sig under annandagen.

Det vet inte jag heller. Men jag vet i alla fall att han inte befann sig på Rosenbad. Han sågs nämligen cyklande förbi utanför fönstret hos en kvinnlig riksdagsledamot klockan åtta på morgonen, styrande mot Helen Eduards bostad. Eftersom riksdagsledamoten skulle åka till Grekland på semester senare under annandagen är hon alldeles säker på att iakttagelsen gjordes den dagen. Hon höll nämligen på att packa sin resväska inför resan på kvällen.

Igår gick Helen Eduards ut och dementerade ryktet om deras förhållande. Men det var en offentlig hemlighet på Rosenbad och i Riksdagen. Den enda som inte visste är väl som vanligt den det mest berör: hustrun.

Helen Eduards är Lars Danielssons närmaste medarbetare som i sin roll som sambandsperson mellan UD och statsrådsberedningen borde ha god insyn i hur tsunamikatastrofen hanterades. Men när Konstitutionsutskottets ordförande Göran Lennmarker (m) ville kalla henne till KU-förhör satte socialdemokraterna stopp.

Om Lars Danielsson avgår garanteras han två årslöner om 138 000 kronor, vilket är 8000 mer än någon annan tjänsteman på Rosenbad. Dessutom har Danielsson ett tillägg i sin fallskärm som gör den unik: han är garanterad att återfå sitt jobb som ambassadör på utrikesdepartementet.

Lars Danielsson hävdade först att han hade ringt Hans Dahlgren på UD under annandagen. Sedan tog han tillbaka det påståendet och nu tar han tillbaka tillbakatagandet. Hans Dahlgren hävdar att han inte fått något samtal från statsrådsberedningen. Han har kollat sina telefonlistor och där finns inga inkommande samtal från statsrådsberedningen. Därför är han säker. Häromkvällen fick han frågan i TV och då insåg jag att båda talar sanning.

Frågan var: Fick du något samtal från statsrådsberedningen under annandagen? Hans Dahlgren svarar: Nej. Och det är helt sanningsenligt. Han fick inget samtal från statsrådsberedningen. Men kanske från Lars Danielsson? Men han har antagligen inte fått just den formuleringen av frågan ställd till sig direkt: Fick du något samtal från Lars Danielsson under annandagen? Vem ställer den? Gör det du, Micke Ölander på Expressen! Då får du veta om mina teorier stämmer. Ring mig gärna igen. Vi fick inte kontakt på lördagskvällen men jag är övertygad om att det med mer tid går att hitta svar på många frågor.

Jag säger som Hamlet: There is something rotten in the state of Denmark.