Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, maj 20, 2006

Barnens brev till statsministern

Har haft en dag fullt upptagen av praktiska ting, inklusive ett torgmöte. Och har därför inte hunnit analysera Lars Danielssons artikel i Svenska Dagbladet igår, men håll ut: det kommer. Råkade dock höra en del av ett radioprogram på P1 där statsminister Göran Persson intervjuades.

Varje år skriver svenska medborgare över tiotusen brev till statsminister Göran Persson. – De här breven är viktiga eftersom de är äkta, säger han och lovar att alla blir lästa. Men inte av honom. Det finns en hel stab i statsrådsberedningen som läser och svarar på alla brev.

- Men även om alla säger att breven är viktiga är det lite av en läpparnas bekännelse. När det kommer till kritan så står vi på brevenheten längst ner i hierarkin här på statsrådsberedningen, säger Lena Skymne som i över tio år arbetat med statsministerns brev.

Hon berättar att Olof Palme allt som oftast tittade in på brevenheten för att höra vad folket tyckte. Det gjorde även Ingvar Carlsson. Personalen på brevenheten kände att de hade en viktig roll och gjorde ett angeläget arbete åt både svenska folket och regeringen. Men Göran Persson har de bara sett i teve. Han besöker aldrig personalen som läser svenska folkets brev till statsministern.

Ändock hävdar herr Persson i intervjun att han tycker det är viktigt att svara på brev, inte minst på barnens. De har nämligen en mycket god spridning, menar han. Hans svar till barnen anslås på dagis, skolor och i hemmen. Den läses av personal och föräldrar.

Så talar bara en verklighetsfrånvarande cynisk man som har svårigheter att känna empati med barnen som skriver brev till Sveriges statsminister.