Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juni 05, 2006

Bobby, barnen och Alva Myrdal

I Ekot i morse diskuterades åter det faktum att många barn far illa i Sverige. Frågan har åter aktualiserats med anledning av Bobbys tragiska öde. Enligt socialtjänstlagen har alla som i sin yrkesverksamhet kommer i kontakt med barn och ungdomar skyldighet att anmäla misstanke om att ett barn far illa till socialnämnden. Lagen är tydlig men tillämpningen fungerar inte som tänkt.

- Man har inget barnperspektiv helt enkelt. Man ser inte barnet, säger Suzanne Julin på Socialstyrelsen. Det får mig att associera till Alva Myrdals tankar om familjen.

Lagen har varit omdebatterad länge och för tre år sedan föreslog den ansvarige ministern, Morgan Johansson, en rad åtgärder. Men inget har hänt och idag vill Morgan Johansson inte kommentera frågan.

Det förstår jag. Det krävs mer civilkurage att stå upp och erkänna undlåtenhet, än att leka struts och stoppa huvudet i sanden. Och civilkurage är en sällsynt egenskap i landet där nånannanismen råder.

Men snälla Morgan; när vi läste statsvetenskap i Lund och du sommarjobbade på Arbetet och tog in mina debattartiklar var det väl knappast detta vi tänkte oss av framtiden?

4 Comments:

  • At tisdag, 06 juni, 2006, Anonymous Anonym said…

    Man blir så ledsen när barn och ungdomar far illa.
    Hörde på nyheterna att BRIS får många samtal från många unga tonårstjejer med invandrarbakgrund. De är livrädda för sommarlovet då ska man åka hem till sitt land och bli bortgift mot sin vilja.
    Dessa tjejer vill leva i Sverige och ha samma rättigheter som sina medsystrar - unga svenska tjejer.

     
  • At tisdag, 06 juni, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Vi måste stå upp för alla människors lika värde, oavsett om det är barn och ungdomar, eller tonårstjejer med invandrarbakgrund. I det senare fallet tycker jag att vi måste stå upp för de svenska lagarna och att de ska gälla även dessa tjejer. Det handlar inte om att vara rasistisk utan att ha civilkurage nog att stå upp för allas rätt till ett eget liv. För mig är det självklart att alla tonårstjejer har samma rättigheter, oavsett varifrån föräldrarna kommer.

     
  • At lördag, 10 juni, 2006, Anonymous Anonym said…

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     
  • At fredag, 21 juli, 2006, Anonymous Anonym said…

    Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
    »

     

Skicka en kommentar

<< Home