Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, juni 18, 2006

Getingar, Greider och griniga gamla gubbar

Upprepade skandalaffärer eller översvallande löften - vad är det som kommer att få oss villrådiga väljare att till slut bestämma oss den 17 september? Det var ett av ämnena i Agenda ikväll. I studion diskuterades det jämna opinionsläget av ledarskribenterna Hanne Chöler, DN, och Göran Greider, Dalademokraten.

Jag kan inte höra Göran Greider utan att associera till Public Service röstliknelse med en ständigt irriterande och surrande geting och farbror Melkers försök att göra sig av med dessa elaka kreatur, lite tidigare i Vi på Saltkråkan. Det är väl knappast den image han vill att jag ska uppfatta; men har är en otroligt skicklig komiker. Mycket underhållande - men absolut inte trovärdig som politisk kommentator.

Självklart var de oeniga om väljarnas ställningstagande, men eniga om det faktum att en stor andel väljare inte bestämmer sig förrän precis innan valet. Mest osäkra är, enligt statsvetenskapliga undersökningar, kvinnor och ungdomar.

En vecka före valet 2002 visste en miljon kvinnor inte vilket parti de skulle rösta på så sent som en vecka innan. Det innebär att vi kvinnor har en enorm politisk makt. Tänk om alla kvinnor skulle rösta på ett parti som vill ge dem mer frihet och trygghet istället för det parti som deras fackförening anser är bäst för Vanja Lundby Wedin? Eller tänk om alla kvinnor skulle kryssa på kvinnor? Hur skulle det se ut? Och hur skulle det gå för alla gamla gubbar?

Höstens val kan bli en historisk vattendelare för oss kvinnor. Vi har för första gången, tror jag, en verklig möjlighet att avgöra valet, vår egen och våra barns framtid. Helt enkelt vilket samhälle vi vill leva i...