Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, juni 22, 2006

Sven Otto Littorin om kvinnor i (m)

Sven Otto Littorin skriver idag ett inlägg på sin blogg under rubriken Fler kvinnor! Det låter ju positivt. När jag hörde intervjun med honom i radion i går morse erkände han faktiskt att det naturligtvis inte är bra att moderaterna utmärker sig som det parti med lägst andel kvinnliga kandidater. Men sedan kommer det givetvis ett men…men vi har i alla fall blivit bättre på riksnivå (sic!). Och sedan förklarar han varför bara var tredje kandidat i kommunvalet är kvinna:
Moderaterna är ett mycket decentraliserat parti. Våra listor fastställs lokalt, på nomineringsstämmor efter det att medlemmarna fått säga sitt. Centralt kan vi komma med rekommendationer och initiera debatt, men vi kan inte styra hur listorna slutligen ser ut.

För att få upp dessa viktiga frågor på bordet hade vi redan på partirådet 2004 en ordentlig diskussion om sammansättningen av våra listor. Magdalena Andersson, ordförande för moderatkvinnorna, skrev senare tillsammans med mig ett brev till våra länsförbund där vi uppmanade dem att arbeta hårdare för att få in kvinnor på listorna.

Vi är ett öppet och välkomnande parti. Vi behöver och välkomnar varenda medlem, varenda sympatisör, men framför allt duktiga ambitiösa kvinnor. Vi kommer fortsätta jobba hårt på det.
Då får du verkligen jobba hårt! Enligt statsvetenskaplig forskning tar det tre generationer att andra värderingar. Då kanske mitt barnbarnsbarn har en chans, trots att hon kanske har fel kön om hon fötts idag.

Sven Otto, du är hjärtligt välkommen ut i i vår verklighet. Du tycks också tillhöra de män som gått på förklaringen att kvinnorna inte vill och inte kan, eftersom du tar upp traineeutbildningen som en viktig faktor för att kvinnorna ska bli fler. Men då undrar jag hur många traineeutbildningar och kandidatutbildningar behöver en kvinna för att kandidera i kommunvalet för moderaterna? Vad säger du Sven Otto?

PS: Imorgon firar jag midsommarafton på stranden och då byter jag till jordgubbar och champagen istället för datorn i pick-nick-korgen. Trevlig midsommar!