Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, juni 08, 2006

Ungt val 2006

De etablerade ledarsidorna betecknar resultatet från Ungt val 2006 som ett varningstecken i tiden. Varningstecken på vad? Att unga idag inte har förstånd och förmåga att ta ställning i politiska frågor och inte borde ha allmän rösträtt från 18 års ålder?

Jag anser att vi måste ta ungdomarnas röster på allvar. Resultatet av Ungt val 2006 är deras åsikt och den måste vi respektera. Om vi tycker att de borde gett uttryck för någon annan åsikt än den de faktiskt gjort, så är det vi i föräldragenerationen och ännu äldre som ska ifrågasätta vårt tyckande och handlande. Det är allmänt känt inom ledarskapsforskning att följarna gör som ledarna gör och inte som de vill att vi ska göra.

Jag anser inte att det är ungdomarnas tyckande som ska rannsakas, utan vårt eget handlande. Har du som är förälder och far- eller/och morförälder till en förstagångsväljare rent samvete. Lever du som du lär?

Resultatet i Ungt val 2006 ser ut som det gör och det oavsett vad vi tycker eller inte tycker om det. Det är vad 120 000 ungdomar mellan 15 och 21 år tycker och det som skrämmer slag på ledarskribenter och politiker är dels att (m) leder stort över (s), och ännu värre, att Sverigedemokraterna tar över 12 % av ungdomarnas röster.
Moderaterna 23,4
Socialdemokraterna 19,8
Sverigedemokraterna 12,1
Folkpartiet 9,4
Miljöpartiet 7,7
Vänsterpartiet 7,4
Piratpartiet 5,1
Centern 4,5
Kristdemokraterna 2,4
Nationaldemokraterna 2,0
Feministiskt initiativ 0,9
Junilistan 0,8
Övriga partier 4,5
Ungdomarna är inte politiskt korrekta. Det kan vara ett sundhetstecken att våga säga vad man tycker utan att snegla på vad andra ska tycka. Därav valhemligheten.

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home