Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, juli 11, 2006

Dubbelmoral och hyckleri

Författaren och fiskeexperten Mikael Engström gjorde ett sensationellt avslöjande i dagens Sommar i P 1. Under en femårsperiod på åttiotalet arbetade han vid Försvarets radioanstalt, FRA. Idag berättade han om hur det gick till när amerikanska fraktflygplan landade på Arlanda. Planen taxades ut till hemliga parkeringsfickor där Mikael Engström och hans kollegor mötte upp och lastade ur viktig signalspaningsutrustning, som de senare körde ut till försvarets olika anläggningar runt om i Sverige. Samtidigt skickades använd utrustning tillbaka till USA.
– Vi jobbade med att se till att saker och ting kom dit det skulle. Bland annat lastade vi ur amerikanska militärplan på Arlanda och såg till att materialen hamnade på signalspaningsstationer runtom i Sverige, berättar Mikael Engström.
Mikael Engström berättar också i sitt sommarprogram om hur det svenska signalspaningsfartyget Orion utrustades med amerikanskt material. Dessutom var den delen av besättningen som skötte spaningen amerikansk.

Just det här tycker Wilhelm Agrell, docent i historia och freds- och konfliktforskning vid Lunds Universitet, är särskilt intressanta uppgifter.
– Man har alltid hävdat att främmande militär personal inte har bedrivit någon verksamhet på svensk mark. Det blir folkrättsligt mycket mer kontroversiellt att göra en sådan sak, säger Wilhelm Agrell.
Jag har stor respekt för Wilhelm Agrell i de här frågorna. Han arbetade tidigare på Malmö högskola och var den som satte samman och ansvarade för undervisningen på den 20 poängskurs i Omvärldsanalys som jag läste. En av de mest användbara kurser som jag läst.

Uppgifterna som avslöjas i sommarprogrammet är en viktig del i den svenska moderna historien. Den delen av den svenska historien som vi fortfarande inte vill tala om och definitivt varit ännu sämre än tyskarna på att göra upp med. Klart är att Sverige inte var så neutralt och oskyldigt som det hittiills framställts. Det har runnit mycket blod även på de svenska politikernas händer...

Sveriges beredskap är god! Transittågen rullade! Nu kommer ytterligare en pusselbit i Sveriges inblandning i andra världskriget. Det börjar bli svårt att blunda och dölja fakta.

Det är dags att tillsätta en sanningskommission så att vi kan göra upp med den delen av vårt förflutna. Som vanligt finns alltid dubbla sanningar - en officiell och en inofficiell. Om detta må ni berätta...