Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, juli 07, 2006

Mammas lag gäller!

Igår kväll fick jag en god bild av hur föräldrar överför samhällets normer till sina barn. Utanför biografen Röda Kvarn här i Ängelholm finns ett cykelställ där en parkerad cykel utsattes för vandalism. Vi såg händelsen och bad tonårspojkarna låta bli cyklarna som inte var deras, men fick en utskällning tillbaka.

De försvann sedan men snabbt återkom mamma som bad oss dra... Det spelade väl ingen roll att hennes pojkar slog sönder cykeln; den var ju ändå så ful och inte våran. För säkerhets skull flyttade hon undan beviset - den förstörda cykeln - till andra sidan gatan invid kyrkomuren, med en hälsning till varmare trakter för oss. Som enligt hennes mening inte borde lägga oss i hennes pojkars göranden och låtanden. Det ordnade hon så bra själv.

Ja, visst gjorde hon det. Pojkarna återkom snart och skrek ord som jag inte kan återge här utan att riskera åtal. Jag säger bara en sak: med sådana mammor behöver barn inga fiender. Det är inte det minsta konstigt att jag inte fritt kan röra mig ute som kvinna. Det finns alltid en massa pojkar som springer hem till mamma och gömmer sig i hennes kjolar. Och tyvärr en massa mammor som gömmer pojkarna i sina kjolar oavsett hur många människor de skadat och lagparagrafer de brutit mot.

Så länge mammas beskyddande snällistiska lag gäller och upprättshålls så spelar samhällets gemensamt beslutade lagar alltid mindre roll. Mammas lag gäller!

Det är dags att vi mammor ser verkligheten i vitögat och slutar skydda pojkarna. Som mamma och mor har du ett ansvar att lära dina pojkar att ta ansvar för sina handlingar. Du är inte snäll, du gör inte sonen en tjänst. Tvärtom: du gör alla dina medmänniskor en otjänst om du inte får din son att verka så dum att han inte förstår och kan ta konsvekvensen av vad han gör.

Pojkar är egentligen inte dumma - bara uppfostrade till att inte behöva ta ansvar för sina handlingar.