Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, juli 09, 2006

Sverige är fantastiskt!

Lagom till sol och semester når reklamen för pool svindlande höjder. Det finns inga gränser för vad som kan åstadkommas i din trädgård. Det finns en pool för alla! Solen skiner och ungarna tjatar. Vuxna drömmer om en paraplydrink i vilstolen vid poolkanten strax bredvid grillen och den inglasade altanen. Poolen tycks vara en ny trend. Till och med Martin Timell anlägger en pool i Äntligen hemma i TV 4.

Men tänk på att en pool på tomten här i det fantastiska Sverige inte bara innebär sköna bad och softande vid poolkanten, utan också en del jobb och en hel del ansvar.

Har du en pool på din egen tomt har du skyldighet att förebygga drunkningsolyckor och skydda alla mot att hamna i poolen, såväl ofrivilligt som frivilligt. Det innebär att du måste ha ett högt staket, en låsbar grind och ett poolskydd.

Brister du i detta så är det ditt fel om grannens ungar tjuvbadat i poolen när du är på semester. Det är också ditt fel om den påtände narkomanen, som har brutit sig in i din villa och stulit ert ärvda matsilver, ramlar i och drunknar.

Det är väl ändå feltänk någonstans? Jag anser att det mest logiska är att individen har ett eget ansvar för sina handlingar. Det är inte alla runtomkring som ska se till att den enskilde individen inte råkar illa ut oavsett handling. Grannens barn har knappast rätt att bada i din pool och den påtända narkomanen har inte heller rätt att tillskansa sig din egendom och ingen av dem har rätt att vistas på din tomt. Inte ens den generösa allemansrätten kan åberopas. Vem har rätt och vem har fel?

Du som har byggt en pool på din tomt: glöm inte att du ansvarar för alla andra, men inte för dig själv utan bara för att staketet har rätt höjd, grinden är låst och poolskyddet på. När det är fixat kan du gå in och blanda paraplydrinken som du ska softa med vid poolkanten.

Visst är Sverige är fantastiskt!