Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, juli 27, 2006

Ung flicka våldtagen i Ängelholm, igen!

Löpsedlar och rubriker från HD/NST ropar ut nyheten: "Tonårsflicka våldtagen i Ängelholm", och som läsare vet du inte om det är en nyhet eller repris. En tonårsflicka våldtogs natten till söndag i närheten av Ängelholms hembygdspark. Liksom vid våldtäkten på åpromenaden i valborgshelgen har förövaren dessutom stulit saker från sitt offer. Polisen misstänker att gärningsmannen kan ha tagit dem som troféer.

De senaste åren (2001 till 2003) har det varit flera våldtäkter i Ängelholm. De har det gemensamt att de skett nattetid mitt i de centrala delarna av staden och drabbat kvinnor som varit på hemväg. De är fortfarande inte uppklarade trots att polisen misstänker att det kan vara samma gärningsman i flera av fallen. Den sjätte våldtäkten skedde på Åpromenaden i valborgshelgen 2006 och nu, bara några månader senare, våldogts en 16-årig flicka på väg hem från Tullakroksfesten nära Åpromenaden.

Efter den förra våldtäkten tog jag initivativ till en Manifestation mot våldet i samhället, men efter den har intet skett och Åpromenadsmannen går fortfarande lös. Många kvinnor, som jag pratat med, tror att Hagamannen har en like här i stan. Och jag förstår att de tycker känns osäkert att gå ut. Jag har tur som har hjälp att gå ut med hundarna på kvällen, men det finns många kvinnor som får sitt normala liv begränsat. Dels för att det finns en galning lös, dels för att samhället inte gör något konkret för dem.

Det är inte rätt att en brottsling kan ta sin kvällspromenad, medan vi andra inte ens vågar oss ut.