Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, augusti 31, 2006

Lars Danielsson och valrörelsen

Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren riktade igår stark kritik mot Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson för bristande noggrannhet under Katastrofkommissionens utredning, och för sin underlåtenhet att lämna ytterligare besked till kommissionens ordförande, Johan Hirschfeldt. Det innebär att han har försvårat Katastrofkommissionens granskning.

Idag meddelar Göran Persson, som väntat, att Lars Danielsson avgår som ett sista led i sitt uppdrag att ta kulan för kung Göran. För det kan väl knappast vara älskarinnan som han skyddar? Eller hustrun? De känner ju vid det här laget till varandra.

Statsministern får i Ekot frågan om hur det här kommer att påverka socialdemokraterna under valrörelsen?
Det kommer inte att påverka socialdemokraterna under valrörelsen, det tror jag inte. Tvärt om är det på det viset att vi nog har en känsla av att de allra flesta människor nu inser att det här ligger bakom oss och vi går vidare.
Givetvis måste han svara så, men jag tror inte på det. Frågetecknen är fortfarande alldeles för många. JO har inte lyckats reda ut om Lars Danielsson verkligen ringde Hans Dahlgren. Han har heller inte lyckats få bevis på att Lars Danielsson fanns på Rosenbad annandag jul 2004. Gåtan om Lars Danielssons förehavande annandag jul 2004 kommer att få lika många teoretiska lösningar som mordet på Kennedy i Dallas 1963.

Några av mina tidigare inlägg om statsministerns f d närmaste man Lars Danielsson:
Konstitutionsutskottets förhör
Ta kulan för kung Göran
Om att vara ute och cykla

Har hunnit med ett pass i valstugan idag tillsammans med Bo Lager. Vi hade oväntat många besökare. Mestadels skolungdomar som behövde information till sina arbeten. Vissa var väldigt intresserade medan andra tydligt signalerade att de var tvungna för skolarbetet. En del av dem var förstagångsväljare, och tyckte att det var jättespännande att få rösta.

Alliansens familjepolitik väckte stort intresse; både mammor och pappor frågade. Det är klart att många tilltalas av möjligheten till kommunalt vårdnadsbidrag som Örkelljunga arbetar med. Det sker en förändring i värderingarna och paradigmskiftet blir allt mer uppenbart i samtalet. Intressant!