Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, september 29, 2006

Dementi i NST/HD

Idag har NST/HD en dementi på Ängelholmssidan. Dementier har som regel en undanskymd plats men så icke denna gång, där den fick en framträdande plats på lokalsidorna:
Tyvärr blev det lite fel om fyllnadsvalen för morderaterna i tisdagens artikel om kommunfullmäktige. Det är rätt att Åsa Herbst går in som ordinare och ordförande i kommunstyrelsen efter Wallmark, och att hennes plats som ersättare övertas av Sven-Ingvar Borgquist. Däremot blir det ett annat nytt namn i stället för Åsa Herbst som ersättare i socialnämnden. Den posten går till Kristina Hanståhl.

Räddningsnämnden har samma ledamöter som kommunstyrelsen och där hamnar Herbst med automatik. Det formella kring valen blir dock inte helt klart förrän om några veckor, eftersom kommunstyrelsens arbetsutskott utses av kommunstyrelsen. Åsa Herbst är också bara vald till nyår, eftersom valen för nästa period ska göras av nya kommunfullmäktige.

Det ska också in nytt folk i Ängelholmshems styrelse eftersom Åsa Herbst får en plats där per automatik som kommunstyrelsens ordförande. Här blir det en vakant post tills vidare.
Tidningen har självklart inte full koll på den interna partidemokratin. Därför har de antagligen missat det faktum att moderaterna i Ängelholm ännu inte haft tillfälle att ta ställning till efterträdare för Hans Wallmark. Medlemmarna i moderaterna och deras ombud kommer att rösta om efterträdare till Hans Wallmark och välja mellan kandidater till kommunalrådspsoten, i likhet med alla andra förtroendeuppdrag på stämman i november.

Tack vare valframgången kommer det att bli fler förtroendevalda än förra perioden. Men det är enligt gängse interndemokrati givetvis inte lokaltidningen som utser kommunalråd eller andra förtroendevalda för moderaterna utan partimedlemmarna via stämmoombud. Detta även om NST/HD givetvis spekulerar redan innan partiets nomineringskommitté ens lagt fram ett förslag.

Förvisso har utnämningspolitiken i Sverige under socialdemokraternas regeringsinnehav urartat fullständigt, men den vansinniga nationella tjänstetillsättningen av höga förtroendeposter borde vi verkligen avhålla oss från att införa på lokal nivå. Särskilt nu när svågerpolitiken de facto förlorat all konsistens. Exit nepotism.