Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 26, 2006

Fusk, missbruk eller överutnyttjande?

Vi har inte ens hunnit den nya borgerliga regeringen på plats, men ändå har generaldirektörerna ändrat tonläge. Idag kommenterar Försäkringskassans generaldirektör, Curt Malmborg, fusket med ersättningen för vård av sjukt barn kan vara dubbelt så stort som de tidigare trott.
– Jag visste att det var ett omfattande missbruk och att misstanken om brott är stor på det här området. Det är därför vi har studerat det. Vi måste vidta kraftfulla åtgärder. När man ser de nakna siffrorna och talen blir man nästan förfärad. Den reaktionen delar jag med många, säger generaldirektören i Ekot.
Ja, det har han alldeles rätt i. Uppenbarligen är det ungefär en femtedel av VAB-ersättningen som betalas ut på felaktiga grunder. Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering kan det röra sig om 650 miljoner kronor.

Det är inte så länge sedan Alf Svensson påpekade fusk och missbruk av socialförsäkringssýstemet. Göran Persson tog till brösttoner och menade att det var falska beskyllningar mot svaga och utsatta grupper. Något senare ändrades språkbruket till överutnyttjande av socialförsäkringssystemet. Nu är det helt okej att kalla fusk för fusk. Till och med för en generaldirektör!

Tänk vad en ännu icke presenterad regering kan göra för svensk språkvård!

1 Comments:

  • At fredag, 23 mars, 2007, Blogger Unknown said…

    Förr vägrade polisen utreda bedräger om beloppet var lägre än ett basbelopp, dvs över 30 000 kr.

    Ännu har det inte blivit utredning kring den 'vanliga föräldrapenningen'. I en del familjer har kvinnan aldrig arbetat, och får då bara minimibeloppet för att vara hemma med barnen (som hon ju är alltid annars också).

    Då hr en del kommit på, att pappan anmäler FP, och då utgår ett mångdubbelt högre belopp. Men om FK ringer hem för att exv reda ut något som är oklart i ansökningsblanketten, så är pappan aldrig hemma. Han har alltid precis gått ut (utan barnen), och kvinnan kan inte säga när han väntas tillbaka.

    Skulle han någon gång ringa, är det via mobil med motorljud i bakgrunden, aldrig hemifrån. Verkar som att han aldrig är hemma med sina barn under kontorstid, trots att han får betalt för att avstå sin lön.

     

Skicka en kommentar

<< Home