Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 24, 2006

Intern utnämningspolitik vs medlemsval

I gårdagens HD/NST skriver den politiska chefredaktören Sven-Åke Olofsson en mycket tänkvärd artikel på temat INBLICK Arvet efter Persson med titeln Att välja eller utse en ledare. Han diskuterar olika modeller av ledarval och gör en jämförelse med Danmark:
Det socialdemokratiska partiet är kraftigt auktorietsstyrt. Det ska snabbt vaskas fram en ledare som alla kan samlas kring. En sådan process är som gjord för mycket tissel och tassel bakom stängda dörrar. Politiska partiers valberedningar är kända för sin fingerfärdighet. Det är kanske dags för socialdemokraterna (och andra partier) att ta sig en titt på hur systerpartiet i Danmark hanterat ledarskapet.
Deras ledare utses i ett kampval. Kandidater ställs mot varandra och slutligen väljer medlemmarna sin ledare i ett aktivt val.

När Helle Thorning-Schmidt blev ledare var det inte tal om annat än att hon vunnit på gräsrötternas röster, inte en inre klicks, skriver Sven-Åke Olofsson initierat.

Hans slutsats är att även svenska partiledarval måste demokratiseras. Och han avslutar med följande insikt:
Men får gräsrötterna en chans innan valet de facto är avgjort? Just nu görs det allt för att extrakongressen i mars bara ska bekräfta ett val som redan är gjort.
Bristen, eller avsaknaden av intern demokrati kan vara den största enskilda anledningen till att det blir allt svårare att engagera människor, inte minst de unga, i de politiska partierna.

Det är ett viktigt inlägg och jag hoppas att frågan kommer att sättas högt på den politiska agendan.