Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 20, 2006

Sverigedemokraterna i fullmäktige

Många väljare har röstat på Sverigedemokraterna, men det ser inte ut som om de klarar att ta sig in i riksdagen detta valet. I Region Skåne har de fått 10 mandat och här i Ängelholm verkar det bli 2 sverigedemokrater i kommunfullmäktige. I våra grannkommuner rapporteras: Bjuv 5, Båstad 1, Höganäs 2, Helsingborg 6, Klippan 1, Perstorp 3, Åstorp 3 och Örkelljunga 3.

Deras framgångar förvånar mig inte alls. Den enda skånepolitiker som har vågat ta debatten med sverigedemokraterna är Tutti Johansson-Falk, moderat oppositionsråd i Landskrona. Hade fler politiker varit lika modiga som hon hade valresultatet kanske blivit ett annat.

Sverigedemokraterna spelar på socialdemokraternas planhalva och följaktligen har gamla sosseväljare valt att rösta på sverigedemokraterna. Deras folkhemsretorik och myten om Sverige som paradiset på jorden och det därigenom underliggande antagandet att allt svenskt är bättre än utländskt attraherade givetvis gamla gråsossar. Inte kände de igen sig i Göran Perssons verklighetsbeskrivning.

Det är, enligt professorn i statsvetenskap Sören Holmberg, mest män som röstat på sverigedemokraterna. Jag tippar därför på att av de väljare som lämnat sossarna har männen gått till sverigedemokraterna medan kvinnorna valt Alliansen; företrädesvis nya moderaterna och centern. Vi får se om det förhåller sig så...

Nu är det angeläget att vi värnar demokratin i Sverige. Den bygger på alla människors lika värde och en allmän och lika rösträtt. Därför ska sverigedemokraterna bemötas med samma respekt som alla andra partier i de politiska församlingarna. Deras väljare har samma rätt som alla andra väljare.

Att börja lägga värderingar på innehållet i de politiska partiernas ideologi är en fruktansvärt vansklig väg. Vilket partis ideologi är det som du inte tycker ska få vara med vid nästa val? Vänsterpartiet? Nya moderaterna? Kristdemokraterna? Miljöpartiet? Centern? Folkpartiet?