Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, september 15, 2006

Tillsammans vinner vi!

SVT:s slutdebatt är just avslutad. Det var en helt fantastisk politisk debatt! Aldrig tidigare har två regeringsalternativ stått så tydligt mot varandra. Allians för Sverige demonstrerade och illustrerade hur enig man är om sin politik för framtiden. De trivs tillsammans; det syns och känns även genom teverutan. Mot denna enighet stod vänsterkartellens tre partiledares disparata förslag.

Debatten gav sammantaget en bild av ett samlat Allians för Sverige-team, medan vänstersidan hade väldigt skilda åsikter på de flesta områden. Det framstod dessutom i vissa frågor, till exempel utbildning, att miljöpartiet inte får gehör för sina åsikter i vänsterbänken. Peter Eriksson hoppade med jämna mellanrum i debatten in i det vinnande laget Allians för Sverige.

Ett bottennapp i debatten var när Lars Ohly angrep Maud Olofsson när hon tog upp ökningen av våldtäkter. Den typen av brott har ökat med 45 % de senaste 12 åren och Alliansen har därför lagt förslag på en handlingsplan för den typen av brott. Detta bemöter kommunisten med att siffran endast avser anmälda våldtäkter! Så den kan man inte rätta sig efter?!

Jag förstår inte hur han tänker. Menar han att de våldtäkter som inte anmäls är mindre förkastliga? Menar han att de våldtäkter som anmälts de senaste 12 åren är mindre förkastliga än de som anmälts tidigare år? V Att vissa övergrepp mot kvinnor är bättre än andra? Är det fel om kvinnors benägenhet att anmäla ökat? ad menade Lars Ohly?Min uppfattning är att alla övergrepp mot kvinnor är lika fel oavsett vem, vad, var, när, hur och varför.

Retoriken i slutrundan var helt otrolig. Miljöpartiets Peter Eriksson pratade om att "sänka arbetstiden för barnen" medan kommunisternas Lars Ohly pratade om "överklassavdrag för hushållsnära tjänster".

Socialdemokraternas Göran Persson försökte för en gångs skull att prata om sitt eget partis politik istället för alliansens. Det kan vara en förklaring till att jag inte kan komma ihåg något speciellt förutom den klassiska avslutningsfrasen. Och den är lika sliten som Göran Persson själv.

Lars Leijonborg, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Göran Hägglund förtjänar bara beröm. Både för debatten och för slutrundan. Tillsammans vinner vi!