Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, oktober 16, 2006

Kulturministern fälldes av sina egna

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår, meddelas i Ekots lunchsändning. Jag beklagar verkligen att hon valde det alternativet. I pressmeddelandet pekar hon på att polisanmälningarna från Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetarförbundet stoppade henne från att göra ett engagerat och kompetent arbete. Men den verkliga anledningen till att hon väljer att avgå, och för det antagandet bl a talar tidpunkten, är istället att hon fälldes av sina egna! Man kan ha många emot sig, så länge man bara har sina egnas stöd.

Hon fälldes av "gamla" moderater, vars världsbild formats och förankrats i den socialdemokratiska hegemonin. De ramar och strukturer som har skapats under en lååång tid av den hybrid som uppfattas som staten, men består av socialdemokraterna. Hon fälldes av de "gamla" moderater, som inte förmår se utanför dessa strukturer, utan fortsätter att krama statstelevisionen. Som hyllar barnprogram skapade för att barn ska internalisera den kommunistiska ideologin, som t ex John Blund. Jag är uppväxt med tjeckiska dockfilmer i svenska teve. Då var det fult att visa Disneyfilmer. De kom ju från Amerika som spred förfärliga irrläror; kapitalismens och kulturimperialism.

Jag är uppriktigt ledsen över att Cecilia Stegö Chilò inte fick möjlighet att ge Public Service den Extreme Makeover som så väl behövs. Fredrik Reinfeldt gick till val som de nya moderaterna. Ett koncept som väljarna tyckte var nytt och fräscht. Det måste hända något, nu! var en vanlig kommentar i valstugan.

Om de nya moderaterna ska kunna vara med och bilda regering 2010 krävs det modet som Fredrik Reinfeldt visade genom att sätta samman en regering med starka personer med starka viljor och med en stark tro på en ny politik. En sådan regeringen ger ett kreativt klimat och föder framtidstro, till skillnad från Göran Perssons regeringar, där det krävdes att vara ja-sägare. En kultur som innebär värnande av det existerande som leder till stagnation och utesluter förändring. Den överbyggande idelogin är status quo. Väljarna visade tydligt att de ville ha något nytt.

Fredrik Reinfeldt kan inte att hitta någon lika lämplig för arbetet som kulturminister som Cecilia Stegö Chilò, som tog jobbet trots att hon visste att hon sågs som kulturens Fiende nr 1 av kultureliten och den vänsterorienterade journalistkåren. Inte minst det faktum att hon skulle recenseras av socialdemokraten Björn Elmbrandt i Studio Ett.

Fredrik, jag ser två viktiga kriterier som behöver uppfyllas i nyrekryteringen till statsråd vid kulturdepartementets: Det primära är att det måste vara en person som tänker utanför den socialdemokratiska hegemonin. Och det andra, tyvärr är jag tvungen att säga det; Välj en man! Då ökar chansen att medias granskning inte blir ens hälften så hård samt att alla "gamla" moderater ute i landet kommer att kritisera den ministern offentligt. Om du ändå väljer en kvinna; ta en från något av de andra allianspartierna.

För övrigt anser jag att Cecilia Stegö Chiló borde sitta kvar! Jag tycker fortfarande att Fredrik Reinfeldts utnämning av henne som kulturminister var genial. Men det förutsätter att man faktiskt vill förändra. Och det var kanske inte det som var meningen för de "gamla" moderaterna.