Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, oktober 22, 2006

Myndighetsmiljoner till fackliga organisationer

Alliansregeringen gick till val på att minska antalet myndigheter och redan nästa år försvinner Arbetslivsinstitutet.

Men då slår fackföreningsrörelsen larm: deras Brysselkontor finansieras nämligen till stor del av Arbetslivsinstitutet! De har varje år fått mer än fem miljoner kronor från en svensk myndighet. Märkligt.

Men sedan slog det mig att Arbetslivsinstitutet fick ny generaldirektör för inte så länge sedan, före detta statsministerns kusin Mikael Sjöberg! Han jobbade som metallarbetare och var klubbordförande för Metall på Whirlpool i Norrköping innan kusin Göran plockade in honom i Rosenbad. Från fabriken till arbetsmarknadsdepartementet, inrikesdepartementet, finansdepartementet, socialdepartementet och så generaldirektör. Snacka om kometkarriär! Och inte längre så märkligt att myndighetspengar går till fackliga organisationers verksamhet.

Kusin Mikael Sjöbergs utnämning diskuteras också i Per T Ohlsson utmärkta krönika Polare emellan i Sydsvenskan.

Alliansen har skrivit en rapport Perssons kompi(s)ar - En granskning av regeringens utnämningen det senaste året - som jag kan rekommendera.

För övrigt anser jag att Cecilia Stegö Chilò ska komma tillbaka som kulturminister. Trots, eller kanske tack vare, mediadrevet har alliansen, enligt Sifo:s oktobermätning ungefär samma resultat som vid valet.