Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, oktober 20, 2006

Nyamko Sabunis storverk

Vår nya integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gör storverk. Jag visste att hon var både kunnig och modig och har tidigare kommenterat hennes förslag om gynundersökningar av flickor. Men som nytillträtt statsråd överträffar hon mina förhoppningar med råge.

En avsnitt i hennes departements budget har rubriken Ett land med möjligheter - en ny politik för integration. Och en ny politik är det verkligen. Särskilt synen på att "invandrare skall respekteras som individer och inte betraktas som ett homogent kollektiv." Äntligen!

Diskrimineringslagarna samordnas i en lag och Jämställdhetsombudsmannen, Handikappombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning slås samman till en myndighet. Bra, men det kan bli ännu bättre. Enligt min mening är särlagstiftningen tillkommen som en del av sossarnas symbolpolitik. Bättre vore att vi levde efter Regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter. Bäst vore en domstol som kunde pröva den typen av mål.

Integrationsverket läggs ner och statsbidraget till Centrum mot rasism dras in. Det var väl högt på tiden! Det enda de åstadkommit är skojiga samtalsämnen vid fikaborden på arbetsplatserna. I och för sig ett behjärtansvärt ändamål, men knappast värt miljoner årligen.

Fantastiskt bra jobbat Nyamko! En otrolig rivstart för det nya Sverige där alla har lika möjligheter och utanförskapet bryts. Lycka till!