Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, november 02, 2006

Ams avlönade ombudsman för SD

Ibland blir vissa vardagligheter nyheter trots att de inte är nyheter. Men idag har många upprörts över att Sverigedemokraterna i Skåne har fått pengar från Ams till en ombudsmannatjänst. Precis som om det var något nytt. Politiska partier i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet har alltid anställt huvuddelen av sin personal med hjälp av lönebidrag.

Aldrig någonsin har någon socialdemokratisk politiker ifrågasatt detta. Men nu när det handlar om lön till Sverigedemokraternas ombudsman Kenneth Sandberg i Kävlinge betecknas det som häpnadsväckande!

Först ville länsarbetsnämnden inte ens kommentera uppgifterna. Men chefen för arbetsförmedlingsfrågor i Skåne menade att det var klart olämpligt. Men efter att ha kontrollerat med Ams jurister säger han att det inte finns någonting i regelverket som hindrar att Ams beviljar stöd till politiska partier. De betraktas som ideella organisationer och kan därmed få bidrag, under förutsättning att de är seriösa arbetsgivare.

Alla kan tycka vad de vill, men vi lever i en demokrati. Det innebär att samma regler gäller för alla. Det åligger inte Ams att värdera politiska partier. Det är väljarnas uppgift - och de har sagt sitt. Alla röster är lika mycket värda - det är grunden i våra grundlagar. Glöm aldrig det!