Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, november 14, 2006

Mansdominans vid moderaternas nomineringar

Sven Otto Littorin skrev den 22 juni på sin blog under rubriken Fler kvinnor! Jag läste och kommenterade i ett inlägg på min blog. Sven Otto skrev: "Vi är ett öppet och välkomnande parti. Vi behöver och välkomnar varenda medlem, varenda sympatisör, men framför allt duktiga ambitiösa kvinnor. Vi kommer fortsätta jobba hårt på det."

Jag svarade: "Sven Otto, du är hjärtligt välkommen ut i i vår verklighet. Du tycks också tillhöra de män som gått på förklaringen att kvinnorna inte vill och inte kan, eftersom du tar upp traineeutbildningen som en viktig faktor för att kvinnorna ska bli fler. Men då undrar jag hur många traineeutbildningar och kandidatutbildningar behöver en kvinna för att kandidera i kommunvalet för moderaterna? Vad säger du Sven Otto?"

Igår kom facit på hur hårt moderaterna i Ängelholm har jobbat!

På 98 uppdrag i styrelser, nämnder och kommunala bolag har nomineringskommittén (3 män och 1 kvinna) fördelat posterna enligt följande:

På ordinarie platser finns 36 män och 17 kvinnor. Och som ersättare finns 31 män och 14 kvinnor. Och inte nog med det: flera av de kvinnor som blivit nominerade har fått se sig förbisprungna av män. Männen gör däremot alltid karriär. Verkar vara en naturlag.

Ordförandeposterna fördelar sig på 12 män och 4 kvinnor. Dessutom har nomineringskommittén nominerat sig själva till 6 ordinarie uppdrag (varav en ordinarie i ks och fem ordförandeposter mestadels i kommunala bolag) och en ersättarepost i valnämnden! Givetvis är alla män! Jag trodde att det hörde till god ton att man inte föreslår sig själv. På en rak fråga svarade nomineringskommitténs föredragande att de inte hade gjort det utan att nomineringskommittén varit oense på just de punkterna!

Förklaringen på nomineringsstämman var att kvinnorna inte "ville"! Denna nödlögn kom dock på skam när en av de föreslagna reste sig och sa att hon bett att slippa uppdraget på grund av tidsbrist. På sittande nomineringsmöte anmälde tre (3) kvinnor genast sitt intresse. Hur det slutade? Kretsstyrelsens ordförande (en man så klart) föreslog snabbt att nomineringskommittén skulle ta till sig förslagen och återkomma med ett nytt förslag vid fullmäktigegruppens möte! Gissa vilka som inte kommer att bli föreslagna där?

Jag känner igen en del av sättet från Göran Persson nomineringar enligt principen att omge sig med ja-sägare; duktiga och ambitiösa kvinnor göre sig ej besvär.

Nej du Sven Otto, det räckte inte att du jobbade hårt. Du får be din efterträdare Per Schlingman att jobba hårdare och kanske till och med hårdast...Annars kommer vi aldrig att bli det största partiet bland kvinnorna i nästa val.