Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, januari 31, 2007

Don't shoot the pianoplayer

Den information som finns på de databand som i höstas hittades i regeringskansliets källare är tillräckligt intressant för att ordförande Johan Hirschfeldt begärt att Katastrofkommissionen ska återuppta sitt arbete. Enligt uppgifter i olika medier har det visat sig att tjänstemän i regeringskansliet inte har kommit med korrekta uppgifter när de tidigare hörts.

Och riksdagspartierna har idag kommit överens om att Katastrofkommissionen ska återuppta sitt arbete. Det meddelades efter att partiernas representanter träffat statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Målet med detta är att i möjligaste mån kunna få reda på vad som egentligen hände. Katastrofkommissionen kallades ju in för att vi ville säkerställa att medborgarna skulle kunna få insyn i vilka åtgärder som hade vidtagits och vilken typ av ansvarstagande som fanns på plats för att hantera de fasansfulla effekterna av flodvågskatastrofen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. -Det skäl som nu gör att vi återkallar kommissionen är att det nu möjligen finns grund för att vi får lära oss ännu mer om hur själva hanteringen sköttes, fortsätter han.
Thomas Bodström säger till Ekot att hans inställning är att om man vill återuppta arbetet så ska man göra det för: Det har hållit på så långe nu, så att man måste en gång för alla se till att allt kommer fram. Sedan kommer följande: De som har gjort fel ska ta konsekvenser för det.

Det uttalandet antyder att det är Perssons närmaste man som kommer att få spela rollen som syndabock, och inte fursten i egen hög person. För det antagandet talar också det faktum att Lars Danielsson i sitt uttalande till Ekot lät både pressad och desperat samtidigt som han återigen hävdar sin oskuld genom att inte vilja kommentera gamla fakta från anonyma källor och rena insinuationer.

Oavsett hur ärendet kommer att fortlöpa och dess utgång vill jag rikta ett varningens finger till alla inblandade. Lars Danielsson framträdde i Ekot som en oerhört pressad man. Han är kanske också en man som, helt i enlighet stalinistiskt lojalitetsmodell, tagit på sig att dölja fakta som skulle kunna vara kompromentterande för sin förra chef, före detta statsminister Göran Persson.

Det vore lätt för Alliansen att haka på kritiken och stigmatisera Lars Danielsson. Men Carl Bildt har redan, i viss mån obeskyllt, fått kritik för "mobbning" av Lars Danielsson på Utrikesdepartementet. Tänk ett scenario där Lars Danielsson pressas från alla håll och inte orkar med situationen. Vem får skulden för konsekvensen om han inte orkar med det? Inte tror jag att någon går till hans förra chef Göran Persson; den man han beskyddar, och utkräver ansvar. Nej, jag tror att Carl Bildt, som redan gjort sig känd för att ha en något arrogant image, kommer att bli den som får bära ansvaret för Lars Danielssons fortsatta öde.

Jag vill absolut att sanningen kommer fram; men undvik att lämna ut enskilda personer till lejonen i onödan och inte utan ett gott stöd från regeringens sida.