Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, januari 13, 2007

Demokrat, diktator eller demokrator

Kommittén för pressfrihet i USA har sammanfattat år 2006 som ett mörkt år för pressfriheten. Förra året dödades 81 journalister, 56 kidnappades och närmare 900 arresterades. Förfärligt.

En av dem är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001. Många har engagerat sig och på sidan www.freedawit.com kan du visa ditt stöd genom att skicka vädjandebrev med ett ett klick till bland annat Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Pressfriheten är ingen självklarhet, utan snarare ett av bevisen på att den slitna frasen om att demokratin måste vinnas om och om igen är sann. Ett tydligt tecken på detta är begreppet demokrator, vilket innebär en folkvald ledare som struntar i de demokratiska grundprinciperna. Den mest lättdefinierade demokratorn är förmodligen Putin, men han är garanterat inte ensam. Demokratorer finns överallt - i alla länder och på alla nivåer. Att kartlägga dessa är en grannlaga uppgift som väntar forskarsamhället.

Jag hoppas att Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt tar på sig att bli pressfrihetens riddare och skickar ut resterande delen av regeringen i samma korståg.