Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, januari 27, 2007

Förintelsens minnesdag

Enligt DN samlades ett hundratal personer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. En av dem var utrikesminister Carl Bildt, som påtalade att Förintelsens minnesdag ofta uppmärksammas mer utomlands.
Det är bra att den får uppmärksamhet, men i många länder är det mycket mer. Sverige har varit rätt sena. Vi har en föga ärofull historia när det gäller till exempel Raoul Wallenberg och det var först väldigt sent vi vågade ta tag i den historien och klargöra vilka missgrepp som gjordes i Sverige.
Tack, Carl Bildt för de orden. Vi har mycket att göra upp med. Sverige - Landet med den Dubbla Agendan.

Moderaterna i Ängelholm har av tradition alltid café på lördagar. Idag var det Carola Karlsson och jag som var värdar. Det är förresten märkligt att det fortfarande är kaffekokning och materialutdelning som är det mest utförda politiska arbetet.

Svenska Kyrkan, Röda Korset och Ängelholms kommun arrangerade ett program i kyrkan för eftertanke, gemenskap och framtidstro. Ingvar Eriksson (m), ordförande i kommunfullmäktige, talade under rubriken Tankar kring förintelsens minnesdag. Många av de vanliga cafégästerna var i kyrkan så det blev ganska lugnt den första timmen.

Men när jag skulle presentera byggnadsnämnden var lokalen fullsatt. Vi moderater har fem ordinarie ledamöter och tre ersättare, men tyvärr var det bara två ordinarie ledamöter, en ersättare samt undertecknad tredjereserv i bygglaget närvarande. Cafégästerna var mycket intresserade och ställde många frågor. Det är komplicerade ärenden och inte helt lätt att förklara. Men en sak är i alla fall säker: jag är mycket bättre på att prata om byggnadsnämndens ärenden och svara på gästernas frågor än att koka kaffe!