Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, januari 10, 2007

Märkligt med Mona

Nu säger Skånes LO-distrikt öppet nej till Mona Sahlin som ny partiordförande för socialdemokraterna. Gubbarna som företräder distriktet hänvisar till hennes "affärerna" på nittiotalet. Dessutom anser de att hon som samhällsbyggnadsminister stod för saker som gubbarna i LO-distriktet inte tycker är bra. De tycks dock inte förmögna att se något som helst samband mellan Göran Perssons order och ministerns verkställande.

I Dagens PS.SE för headhuntern Ann-Christine Silfverstolpe Nordin fram en teori om varför kvinnor ratas på ledande poster. Chefsrekryterarens erfarenhet är att trots att kvinnorna har starkare cv än sina manliga konkurrenter gallras de bort.

Det finns en rädsla för kompetenta kvinnor, säger headhuntern. I sitt jobb presenterar hon 25-40 procent kvinnor för kunder som ska tillsätta ny vd och det finns kvinnor som är minst lika kompetenta som män på så gott som alla områden. Ändå väljs de alltför ofta bort på grund av fördomar. Hon får medhåll av Stefan Rossi, vd för rekryteringsföretaget K2. Många av hans kunder säger att de vill ha en kvinna men väljer sedan ändå en man. Något som han tror beror på att ovanan vid kvinnor gör att fördomar til syvende og sidst avgör.

Gubbarna vid LO-distriktet i Skåne är inte vana vid kvinnor i toppen och då är det väl fördomarna som styr när de säger nej till Mona Sahlin som partiordförande. De vill ha en sån som Persson; en sån som de känner igen. En man med stor pondus (läs: kulmage).

Vi vill ha en som är som oss...En målinriktad man med starkt driv och inte en envis kärring med vassa armbågar och dito tunga, verkade ordföranden för LO-DISTRIKTET I SKÅNES STYRELSE mumla när han lämnade Folkets Hus på Olof Palmes Plats i Malmö.

2 Comments:

  • At lördag, 13 januari, 2007, Anonymous Anonym said…

    Hon har som jag ser det ändå förverkat sin möjlighet att verka i ett trovärdigt landskap. Roligt att du är tillbaka.

     
  • At lördag, 13 januari, 2007, Anonymous Anonym said…

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

Skicka en kommentar

<< Home