Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, januari 17, 2007

Partiledardebatten idag var dubbelbottnad

Jag uppfattade stämningen i dagens partiledaredebatt som dubbelbottnad. En ytlig och glättig ton där det gratulerades och presentades till höger och vänster av både höger och vänster. Alla verkade bästis och bundis. Anledningen var Lars Ohlys 50-årsdagen och det faktum att socialdemokraternas partiledare Göran Persson deltog i sin förmodligen sista partiledardebatt.

Men under ytan kändes ett annat djup i debatten. En lätt ironisk ton skymtade fram, tyckte jag.

Fredrik Reinfeldt gav Göran Persson en del omdömen som i förstone framstår som positiva och som Göran Persson också tycktes uppfatta så. Fredrik Reinfeldt gav bland annat Göran Persson ett erkännande för att han varit en kraftfull ledare som kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, inte bara i svensk politik utan också i svensk socialdemokrati. Han var också duktig och lämnade tips till sin efterträdare, vilket Fredrik Reinfeldt formulerade med ett välkänt begrepp från TV 4:s Parlamentet: Tips från coachen!

Göran Persson sög åt sig berömmet utan reflektion och använde sig i resten av debatten bland annat åt att dela ut tips till både höger och vänster. Han tycktes inte uppfatta någon ironisk ton, vilket bekräftar min teori om hans allvarliga brist på självdistans. Det som har varit och är hans akilleshäl som politiker.

Fredrik Reinfeldt är en fantastisk talare. Retoriskt sett kommer han ganska snart att framstå som Göran Perssons överman på området.

Det enda som var normalt i debatten, förutom det sedvanliga tjafset om vem som gör vad och för vem och varför, var Göran Perssons ytterst föraktliga ton mot Lars Leijonborg. När det gällde Maud Olofsson var han för en gångs skull ovanligt hövlig, kanske beroende på att hon tog upp härskarteknikerna själv.

Ett extra plus för Maud Olofssons uppräkning av vad Göran Persson lade i begreppet vänster och avslutande kommentaren att hon då var stolt över att ingå i alliansregeringen. Tyvärr hade jag inte tillgång till penna och papper men det kommer antagligen att gå att lyssna på debatten via nätet senare. Jag ser fram emot det...