Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, februari 04, 2007

Anna Book - feministisk förebild

Dagen efter melodifestivalen brukar tidningarnas löpsedlar kommunicera budskapet att fel låt vann. Idag har Aftonbladets huvudartikel rubriken: Skål, herr Nilsson! Så vann de över sorg och nerver. Anna Book och Tommy Nilsson gick båda direkt till finalen i Globen. Enligt Aftonbladet besegrade veteranerna sina demoner och vann folkets kärlek.

Förvisso gillar jag Tommy Nilsson, inte minst som sångare i Disneyfilmer genom åren, men det är Anna Book jag verkligen beundrar. I många år har hon hånats offentligt för sin övervikt och sitt genombrott i Melodifestivalen 1986 med den barnsliga låten ABC. Men istället för att låta sig nedslås av detta och ge upp, så står hon upp och vinner den ena matchen efter den andra. Hon vågar vara sig själv och göra det hon vill. Hon möter sina belackare med ett självklart uttalande: Det är den låten som har försörjt mig i alla år!

Gott jobbat Anna. Du kombinerar professionalitet och självständighet med kvinnlighet på ett självklart och föredömligt sätt. Du visar i praktisk handling devisen: Stå på dig. Annars gör någon annan det.

Grattis Anna! Du är en fantastiskt duktig artist och en stark förebild för kvinnor. Lycka till i finalen!