Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, februari 28, 2007

Perssons felsägning i Ekot

Göran Persson är fantastisk! Han som var regeringschef när tjeckerna diskuterade köp av JAS 39 Gripen förnekar i Ekots intervju att han hade någon som helst kunskap om någon försäljning. Och gör sedan omedelbart en freudiansk felsägning:
Jag har varit noga under alla de år jag har sålt, eller... försökt hjälpa till att sälja det här flygplanet att säga högt och tydligt till alla att jag säljer inte flygplanet.
Han får sedan frågan om vilket ansvar han som högst politiskt ansvarig har om affären inte har gått rätt till. Och då svarar han inte som förväntat; nämligen att han alltid har högsta ansvaret. Nej, istället säger han att det beror på och de får nog skylla sig själva förresten:
Det är svårt att veta vad som har hänt. Det vill jag nog först veta. Å andra sidan får nog Jas-konsortiet, Saab och BAE svara för sig själva.
Men Tjeckiens före detta försvarsminister, Jaaroslav Tvrdik, säger till media att han förhandlade med Göran Persson och Leni Björklund. Ett uttalande som Göran Persson bestämt tar avstånd ifrån. Något sådant har han aldrig gjort eller sagt! Fan tro´t!

Kan det vara minnesförlusten som slagit till igen? Eller är det så att minnet genomgått en metamorfos?