Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, februari 23, 2007

Registrering av lobbbyister?

De danska PR-byråernas branschförening anser att tiden är mogen för att följa den internationella trenden att införa registrering av lobbyister. Det är på anmodan från branschföreningen som frågan hamnat på den poltiska dagordningen.
Det är viktigt med öppenhet i en demokrati, och det är viktigt att det inte uppstår myter om lobbyismens omfattning, ursprung och inflytande, skriver de.
Flera ledamöter i folketingets presidie instämmer. Svend Auken (S) menar att det finns ett behov av stramare regler och hänvisar till den aktuella korruptionshärvan från Köpenhamns Rådhus: »Det er skandaløst, at man både kan være medlem af Borgerrepræsentationen, og så tjene penge som lobbyist. Det kan folk slet ikke forstå – uanset om der falder dom i den aktuelle sag«. Förut fanns det bara välkända intresseorganisationer som LO, Dansk Industri och Landsbrugsraadet. »Problemet har ændret karakter. Der er vokset en skov af konsulentvirksomheder op med speciale i at påvirke politikere. Folk der udnytter deres politiske kontakter. Det er et problem, som vi må se lige i øjnene, og det er stigende«, säger presidiemedlemmen Niels Helveg Petersen (R).

De nya företagen anställer människor som tidigare arbetat i partierna eller som själva varit, eller fortfarande är, politiker. En av de senare är Jesper Schou Hansen (V), som är både fullmäktigeledamot och anställd som konsulent vid Waterfront. Sven Auken anser att det ska vara förbjudet och föreslår en cool-off-period efter amerikansk förebild. Han föreslår också stramare regler för upplysning om ekonomiska bidrag till politiskt arbete och ett kodex för lobbyister så att de ska upplysa om vilka de är och vem som har anställt dem.

Det finns speciella regler för lobbyister bland annat i USA , Tyskland och England. I Sverige är förhållandet tämligen likt det i Danmark. Särintressen har genom den korporativa modellen förr haft systematiskt inflytande genom traditionella sammanträden och remisser. Denna modell fungerar inte längre. Istället växer andra former av politisk opinionsbildning fram; som till exempel lobbyism. Det borde vara ganska självklart att politiker inte samtidigt kan ta på sig uppdrag som lobbyister. Värna begreppet förtroendevald, som innefattar så mycket mer än ordet politiker. Visst borde vi även i Sverige ha ett hederskodex för lobbyister, men det anser jag är en sak för branschen att ta tag i och besluta om.