Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, mars 03, 2007

Eftertankens kranka blekhet

Läste artikeln i SvD om moderaternas presentation av valanalysen, men har inte haft tid att läsa hela rapporten förrän nu.

En viktig insikt och slutsats i rapporten är den stora skillnaden i väljarstöd mellan könen. Bland männen fick vi 31 procent av väljarna, men bland kvinnor bara 23 procent av rösterna. Detta enorma Gender Gap får en teoretisk passus i valanalysen.
Moderaternas stora skillnad i röststöd mellan kvinnor och män är inte acceptabel. Att skillnaden fortfarande är stor, trots framgångsvalet, visar att detta inte löser sig av sig själv. Att moderaterna idag stöds av betydligt fler män än kvinnor innebär del[s] att moderaternas väljare inte avspeglar väljarkårens sammansättning dels att moderaternas därigenom får svårare att tillvarata den kompetens som finns bland kvinnor. Eftervalsanalysgruppen finner det angeläget att moderaterna under de kommande åren noga analyserar vad som är orsakerna till könsskillnaden och i vilken utsträckning som denna hänger ihop med olika sakfrågor liksom i vilken grad denna beror på olika attityder. Här är det av särskilt intresse att analysera vilken betydelse sakfrågor som jämställdhet, miljö och den offentliga sektorns framtid har, men också betydelsen av materiella respektive icke-materiella budskap i en vidare mening.
Det låter väl bra, eller? Förutom att man tar upp de sakfrågor som man antar att kvinnor är intresserade av så tar man inte lärdom av den strategiska slutsatsen rent operativt, utan skickar fram ett antal män att presentera valanalysen. Och dessutom uttalar sig ordföranden i analysgruppen, Carl Cederschiöld, på ett mer eller mindre fördomsfullt sätt om kvinnor som väljare: Den stora skillnaden är inte rimlig. Vi måste närma oss kvinnorna i offentlig sektor på ett annat och mer socialt sätt.

När man dessutom väljer att kalla målgruppen välutbildade kvinnor i offentlig tjänst för "Stöttepelarna" så är det uppenbart att kvinnor i moderaterna ses i ett utifrån- och ovanifrånperspektiv. Det finns fantastiskt många bra sätt att intressera kvinnor för partiets politik; det är bara synd att man inte använder sig av dem.

Jag tror att moderaterna för att uppnå målet om lika många kvinnliga väljare som manliga, måste börja med att analysera valanalysgruppens till- och sammansättning! Det finns massor av moderata kvinnor därute; de vet bara inte om det ännu. Det är vår uppgift att ge dem möjlighet att se det...